Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů
Knapovská, Pavlína ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací rostlinných extraktů zeleného čaje (Camellia sinensis) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a výrobou nečokoládových cukrovinek – kandytů s jejich přídavkem. Uvedené rostliny se vyznačují vysokým obsahem bioaktivních látek, na základě kterých byly extrakty i kandyty charakterizovány. Byla provedena stanovení těkavých látek pomocí HSSPME-GC-MS, antioxidační aktivity metodou s použitím ABTS, stanovení celkových fenolů metodou Folin-Ciocalteu a senzorická analýza. Vyrobené cukrovinky byly následně porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu ze zeleného čaje bylo identifikováno celkem 6 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 253,3 ± 0,9 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu z rakytníku bylo identifikováno celkem 8 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 206 ± 3 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ze získaných výsledků vyplývá, že přídavek extraktů zvyšuje nutriční hodnotu (vyšší antioxidační aktivita, vyšší obsah fenolických sloučenin) vyrobených cukrovinek; z hlediska senzorického však byly pozitivně hodnoceny pouze vzorky se zeleným čajem, přídavek rakytníkového extraktu nebyl pro konzumenty příliš atraktivní, cukrovinky s rakytníkem hodnotili jako příliš hořké.
Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů
Knapovská, Pavlína ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací rostlinných extraktů zeleného čaje (Camellia sinensis) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a výrobou nečokoládových cukrovinek – kandytů s jejich přídavkem. Uvedené rostliny se vyznačují vysokým obsahem bioaktivních látek, na základě kterých byly extrakty i kandyty charakterizovány. Byla provedena stanovení těkavých látek pomocí HSSPME-GC-MS, antioxidační aktivity metodou s použitím ABTS, stanovení celkových fenolů metodou Folin-Ciocalteu a senzorická analýza. Vyrobené cukrovinky byly následně porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu ze zeleného čaje bylo identifikováno celkem 6 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 253,3 ± 0,9 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu z rakytníku bylo identifikováno celkem 8 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 206 ± 3 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ze získaných výsledků vyplývá, že přídavek extraktů zvyšuje nutriční hodnotu (vyšší antioxidační aktivita, vyšší obsah fenolických sloučenin) vyrobených cukrovinek; z hlediska senzorického však byly pozitivně hodnoceny pouze vzorky se zeleným čajem, přídavek rakytníkového extraktu nebyl pro konzumenty příliš atraktivní, cukrovinky s rakytníkem hodnotili jako příliš hořké.
Možnosti pěstování rakytníku řešetlákového v podmínkách ČR
Chelíková, Hana
V literární části se tato práce zaměřuje na historii, botanické zařazení a popis rostliny. Je zde shrnut způsob pěstování a sklizně. Popsány jsou odrůdy, jichž se týká praktická část. Zmíněno je i využití rakytníku a jeho obsahových látek. V experimentální části práce shrnuje a hodnotí možnosti pěstování rakytníku řešetlákového na pokusném pozemku v Žabčicích. Zde byly sledovány samičí odrůdy ´Aromat´, ´Augustinka´, ´Buchlovický 1´, ´Habeg´, ´Hergo´, ´Krasavice´, ´Leicora´, ´Perčik´, ´Sibirskij rumjaněc´, ´Sluníčko´, ´Trofimofský´ a ´Vitamínová´, a samčí odrůdy ´Buchlovický 2´, ´Gnom´ a ´Polmix´. Byly pozorovány stanovištní podmínky odrůd a fenologické fáze. Posuzovala se barva, tvar, hmotnost a velikost plodů. Dále výnos a kubatura keřů. Určovaly se hodnoty vitaminu C , sušiny a refraktometrické sušiny. Posuzovaly se senzorické vlastnosti výrobků.
Netradiční ovocné dřeviny a jejich ochrana
Bednářová, Jana
Na ŠZP Žabčice byl od dubna do října 2013 sledován u dřínu, jeřábu, kdouloně, mišpule, moruše, muchovníku, rakytníku a růže dužnoplodé výskyt poruch, poškození a chorob. Nejvýznamnější zjištěnou chorobou byla bakteriální spála kdouloně. Závažné bylo usychání rakytníků z multifaktoriálních příčin a výskyt padlí a hnědé listové skvrnitosti u muchovníku. Odrůdy druhu Amelanchier alnifolia byly více postiženy skvrnitostí listů, zatímco u odrůd A. lamarckii byl výrazně vyšší výskyt padlí. U jeřábu byla zaznamenána strupovitost a u několika stromů virová infekce. Minimální a nezávažné symptomy chorob se objevily u dřínu, moruše a růže. Žádné příznaky napadení patogeny nebyly pozorovány u mišpule, výrazně ale byla postižena chlorózou. Základem ochrany je správná agrotechnika a pravidelné odstraňování napadených a poškozených částí dřevin. Chemická ochrana je nutná u kdouloně a muchovníku.
Netradiční druhy ovoce pěstované v České Republice
Vejražka, Martin
V této bakalářské práci byly popsány druhy netradičního ovoce pěstované v České republice. Při výběru byl kladen důraz na druhy s vyšším obsahem vitamínu C. U zvolených druhů, kterými jsou Hippophaë rhamnoides, Cornus mas, Sorbus aucuparia, Aronia melanocarpa, rod Rosa a Actinidia arguta, byl popsán jejich původ a rozšíření, botanická charakteristika, nároky na prostředí, ve kterém je lze pěstovat a způsoby rozmnožování. Důležitou roli hráli také obsahové látky, a to zejména vitamín C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.